Projekty
Zobacz projekty w ramach których rozwijamy naszą działalność. To im zawdzięczamy wsparcie i środki.
Wydawnictwo
Zapoznaj się z publikacjami naszego wydawnictwa, pobierz te, które Cię interesują. Jeśli jesteś z autorem publikuj z nami!
Kursy
Kursy językowe, kino i festiwale, kursy gotowania i wiedza o włoskiej tradycji.
Aktualności
Potrawa z ubogiej kuchni: sos orzechowy. Edukacja żywieniowa
Sos orzechowy: jeden z najstarszych preparatów kulinarnych w kuchni genueńskiej. Ubogi i prosty przepis, którego jedynymi składnikami są orzechy włoskie, bułka tarta, mleko i gałka muszkatołowa. Wprowadzenie historyczne i przygotowanie na miejscu. Pod opieką prof. Soni Maury Barillari (Uniwersytet w Genui).
15 maja 2023 r. w Księgarni Hiszpańskiej we Wrocławiu odbyły się warsztaty edukacji żywieniowej na temat:
potrawa z ubogiej kuchni: sos orzechowy
Średniowieczna tradycja kuchni liguryjskiej: jeden z najstarszych preparatów kulinarnych w kuchni genueńskiej. Ubogi i prosty przepis, którego jedynymi składnikami są orzechy włoskie, bułka tarta, mleko i gałka muszkatołowa. Wprowadzenie historyczne i przygotowanie na miejscu. Pod opieką prof. Soni Maury Barillari (Uniwersytet w Genui).
Nasze cele
Stowarzyszenie Dante Alighieri poprzez swoje projekty i działania wspiera edukację, wymianę wiedzy, rozpowszechnianie języka i tradycji włoskiej i promuje integrację poprzez kulturę. Rozwija stałą współpracę z lokalnymi i międzynarodowymi instytucjami na rzecz kultury, pracy, sztuki i wiedzy lokalnej. Posiada własne wydawnictwo publikacji naukowych.