Skip to main content

Projekty

Zobacz projekty w ramach których rozwijamy naszą działalność. To im zawdzięczamy wsparcie i środki.

Trwające Zakończone

Wydawnictwo

Zapoznaj się z publikacjami naszego wydawnictwa, pobierz te, które Cię interesują. Jeśli jesteś z autorem publikuj z nami!

Publikacje Opublikuj

Kursy

Kursy językowe, kino i festiwale, kursy gotowania i wiedza o włoskiej tradycji.

Zobacz wszystkie

Aktualności

Potrawa z ubogiej kuchni: sos orzechowy. Edukacja żywieniowa

Sos orzechowy: jeden z najstarszych preparatów kulinarnych w kuchni genueńskiej. Ubogi i prosty przepis, którego jedynymi składnikami są orzechy włoskie, bułka tarta, mleko i gałka muszkatołowa. Wprowadzenie historyczne i przygotowanie na miejscu. Pod opieką prof. Soni Maury Barillari (Uniwersytet w Genui).

15 maja 2023 r. w Księgarni Hiszpańskiej we Wrocławiu odbyły się warsztaty edukacji żywieniowej na temat:

potrawa z ubogiej kuchni: sos orzechowy

Średniowieczna tradycja kuchni liguryjskiej: jeden z najstarszych preparatów kulinarnych w kuchni genueńskiej. Ubogi i prosty przepis, którego jedynymi składnikami są orzechy włoskie, bułka tarta, mleko i gałka muszkatołowa. Wprowadzenie historyczne i przygotowanie na miejscu. Pod opieką prof. Soni Maury Barillari (Uniwersytet w Genui).

Wróć

Nasze cele

Stowarzyszenie Dante Alighieri poprzez swoje projekty i działania wspiera edukację, wymianę wiedzy, rozpowszechnianie języka i tradycji włoskiej i promuje integrację poprzez kulturę. Rozwija stałą współpracę z lokalnymi i międzynarodowymi instytucjami na rzecz kultury, pracy, sztuki i wiedzy lokalnej. Posiada własne wydawnictwo publikacji naukowych.